- Oklaski: 6
- Otrzymane podziękowania: 0
Spolszczenie FFVIII (nasze wrażenia)
- Pumex
-
- Wylogowany
- Ochu
-

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- Robin
-
- Wylogowany
- Ifryt
-
Za krótko grałem żeby napisać coś obszerniejszego. Colly nie darował nawet liście płac, a całość narazie wydaje się świetna. Tylko taki jeden zonk nie wiem czy to przez spolszczenie czy przez coś innego: Mam nawyk zmiany imienia głównym bohaterom FFów na swoje prawdziwe, jak teraz gram w podpisach i kto coś do mnie nie mówi zawsze jest to Squall. Oczywiście nic poważnego, bo grać nie przeszkadza podaje jednak jako ciekawostke
Pozdrawiam i wracam do gry
To nie błąd, to celowe

U kogoś, kto nazwał by Squalla "Wackiem", już by się dobrze wszystko nie odmieniało

- Machu
- Wylogowany
- Glizdobleśnica
-
- Oklaski: 1
- Siriondel
- Wylogowany
- T-Rex
-
- N.P.B.K.K.N.J.
- Oklaski: 26

Opisując swoje pierwsze wrażenia, przeczytałem cały dostępny Tutorial i jest bardzo zawodowo przetłumaczony, nie ma błędów; wcale nawet ich nie szukałem, w końcu NIE mogło ich być po tak długim i intensywnym okresie testowania. Dialogi stoją na właściwym, zawodowym poziomie, przyjemnie i z zachowaniem 200% klimatu, choć niektóre jednak troszkę dziwnie wyglądają, jak rozmowa z Quisty na początku w sali, tekst "jak się miewa twoje czoło", lub "Skl. Balamb", dość dziwny skrót, choć nie rzutuje to w żaden sposób na samą grę, czy przyjemność z niej płynącą, ani nie postrzegam tego za błąd. Tłumaczenie grafik zwyczajnie powala na kolana, powinno być wstyd niektórym wydawcom gier (choćby wydawcy FF8 w Polsce!) mamy to w starym FF przetłumaczonym w domu, a w takim profesjonalnie lokalizowanym hicie, jak np. "Fallout 3" nie ma takiego udogodnienia. Colly FTW, Cenega suxx

Cała problematyka polskiej gramatyki w walce i nie tylko rozwiązana świetnie. Apropos walki, opisy z czaru Scan, które jak dotąd widziałem bombastyczne.
Za wadę jednak uznaję zmianę grafiki głównego menu na Lagunę, taka szara i niefajna, Griever jest zdecydowanie lepszy, oraz podwójną prezentację twórców. Oczywiście rozumiem Was, ale nie musi mi się to podobać

Jako wczesną ocenę, w szkolnej skali, ode mnie szóstka z minusem

Hot doga nie daję, bo gdybyś miał dostać tyle, ile powinieneś, to byś nie zjadł tyle ani w tym wcieleniu, ani następnym

Now We Fight!
- Gilgamesh, Final Fantasy XII
INWAZJA PORYWACZY CIA
- Keliose
-
- Wylogowany
- Glizdobleśnica
-
- Oklaski: 5
Na początku pojawiły się drobne kłopoty techniczne, ale okazało się że to mój błąd - podczas instalacji gry (jakieś 4 miesiące temu) nie zrobiłam pełnej instalacji, ale powtórna instalacja gry rozwiązała problem. Tak więc, na razie moje wrażenia są jak najbardziej pozytywne (Emoonia - ciałem kreatywnym

Zaskoczył mnie już ekran powitalny: Squareenix oraz Colly i Emoonia..., i menu z Laguną (mnie się tam podoba - Laguna porządny facet!

Ach, jak miło się gra, kiedy nie trzeba nadwyrężać mózgownicy angielskim

Póki co, to tyle - na razie doszłam tylko do oprowadzania Selphie, bo miałam trochę roboty w realu, ale teraz skończyłam i idę grać dalej

P.S. Mam małe (pewnie głupie) pytanie: czy jest jakiś poprawny sposób wyłączania tej gierki? Nigdzie nie widzę exitu

- Olech
- Wylogowany
- Skrzydlik
-

- DrewniaQ
-
Autor
- Wylogowany
- Walcząca Triada
-
- Chaotic Neutral
- Oklaski: 31
- Otrzymane podziękowania: 2
- Machu
- Wylogowany
- Glizdobleśnica
-
- Oklaski: 1

Z resztą Squall24 jest dalej ode mnie.
Poza tym cierpie na coś tak beznadziejnego jak bezsenność więc bez kawy itp. mogę (a nawet nie mam wyboru czasem) siedzieć bardzo długo... z resztą kiedyś wyrobiłem ponad 72h bez zmrużenia oka chodząc do szkoły i pracy.
- Squall24
-
- Wylogowany
- Behemot
-
- Oklaski: 6

Bardzo ładnie i porządnie przetłumaczone, nareszcie wiedziałam o co chodzi w grze, a nie patrzenie na same obrazki ^^ Szokującym widokiem dla mnie była zmiana "Squaresoft oraz Colly i Emoonia[...]", tutaj poprostu wiedziałam, że zapowiada się ciekawie. Potem obrazek Laguny

Jak jechałam do Timber, to wczytałam save z bronią Leonheart (raczej jak miałam 20 tych kul i to co z Reksia wypadło ma 30lvl+), więc nie było problemu potem, ale za to Rinoa i reszta mieli bronie te co na początku

Śmieszne akcje działy się na CD2, np. jak Squall oprowadzał Rinoe po ogrodzie i jak pierw poszłam do Ambulatorium, Dr. przychodzi i gada :[...] To twoja dziewczyna ?", oczywiście kliknęłam "Tak", potem Rinoa swoje teksty

Colly ! Wrażenie mam dobre, ale jak mówiłam, parę elementów mi uciekło i paru rzeczy nie zdobyłam. Wogóle w karty nie grałam (tylko z save miałam), nic tylko szybka droga do końca gry.
A na koniec też malutkie informacje przed walką z Artemizją :
Squall - 32lvl
Rinoa - 17lvl
Irvine - 19lvl
Zell - 29lvl
Selphie - 26lvl
Quistis - 22lvl
GF'ów nie chce mi się sprawdzać, ale wiem, że te pierwsze mają 30lvl+, Bahamut chyba 40lvl+ a reszta 10-40lvl.
Bronie...
Squall - Leonhart
Reszta broń ta co była na początek

Z tym wszystkim pokonałam ostatnie 4 walki, nawet Omegi nie zabiłam

Ultimie kradłam Ultime dla każdej postaci i zostało mi 100 kamyczków, Bahamuta rozwaliłam Kamikaze od Kaktuar'a (odrazu padł ^^).
Na Ifrita wzięłam 20min, ale by mi starczyło 10min (zostało 11minut). Ale to taka "ostrożność". Z testu na SeeD'a, dostałam 6 (nie gadasz z nikim, słuchasz dowódcy ^^, nie uciekasz, nie skaczesz za Selphie tylko schodzisz i jak uciekasz to kliknij na psa).
Nie będę dalej pisać, bo nie wiem już o czym

Bleee, Adel jest blee

- DrewniaQ
-
Autor
- Wylogowany
- Walcząca Triada
-
- Chaotic Neutral
- Oklaski: 31
- Otrzymane podziękowania: 2
To takim składem da się przejść grę? Tzn. no wiem, że na pewno się da ale moim zdaniem to wręcz nierealne by idąc przez całą grę dojść tylko do 32 lvl Squallem. Ja teraz i tak specjalnie nie biorę udziału w walkach, a mam 25 lvl. Artemizję przechodzę różnymi składami ale zawsze wszyscy z ostatecznymi broniami, na 100 lvl + plus wszystkie GFy również na 100 lvlSquall - 32lvl
Rinoa - 17lvl
Irvine - 19lvl
Zell - 29lvl
Selphie - 26lvl
Quistis - 22lvl