Recenzja Final Fantasy XIII

Nasze projekty


Tales of Vesperia wyszła w końcu z cienia ekskluzywności


Specyfikacja najważniejszych podzespołów PC recenzenta – testowano średnio po 30h na trzech platformach:

„Batat”
CPU ze zintegrowanym GPU
APU: AMD Ryzen 5 2400G@3,9GHz
RAM: 14GB DDR4 (2GB z 16 oddelegowane do zintegrowanej grafiki)
Gra zainstalowana na dysku SSD
OS: Win 10 Pro x64
Rozdzielczość 1920:1080



Autor: Sarenka


Prolog
"Pain shared, Destiny Entwined"


Dawno, dawno temu - bo jeszcze w latach 90tych, miała miejsce smutna historia. Mianowicie, pan Tetsuya Takahashi napisał scenariusz do gry. Tytułem tym, było Final Fantasy VII, a skrypt odrzucono, za przyczynę podając, iż był on za mroczny, a historia zbyt skomplikowana dla potencjalnych odbiorców. Takahashi nie załamał się jednak, tylko od razu zaczął pracować nad nowym, całkowicie swoim projektem, a wysoko postawiona wówczas "szycha" Squaresoftu, Hironobu Sakuguchi (którego chyba nikomu przedstawiać nie trzeba) widząc potencjał drzemiący w Takahashim, dał mu wolną rękę i włączył zielone światło...tak narodziło się legendarne Xenogears.



Jamuszko odpowiedział w temacie: #11531 2018/06/04 20:16
Chciałbym tutaj jeszcze raz pogratulować tej recenzji, nie dość, że jest ona naprawdę obszerna i wypełniona wieloma ciekawostkami, to jest tak napisana, że się nie nudzi w trakcie czytania :P
Macie ochotę na krótkie spięcie między Seiferem a Squallem? Z chęcią zobaczylibyście zaciętą walkę Tify i Zella? A może chcielibyście, żeby ten jeden, jedyny raz to Aeris posłała Sephirotha w diabły? Teraz macie taką możliwość :)

Tegoroczne święta obfitowały w różne niespodzianki. Dla nas najbardziej wyjątkowym prezentem była gra wykonana przez Vilcusa (który, nawiasem mówiąc, pojawił się niedawno na naszej stronie). Twórca gry, wiedząc o naszym chorobliwym wręcz uwielbieniu do serii Final Fantasy, postanowił stworzyć dla nas karcianą bijatykę z udziałem postaci znanych z serii, mimo iż sam nieszczególnie podziela naszą pasję. Tym bardziej jest to wyjątkowe dzieło, ponieważ całość wykonana jest bezbłędnie, a karty doskonale oddają cechy odpowiednich postaci.
Ponieważ jednak nie jesteśmy samolubami, chcielibyśmy podzielić się z Wami tym prezentem. Jego twórca wyraził na to zgodę i udostępnił nam swoje materiały. Teraz każdy z Was może sam wydrukować sobie karty, skompletować kostki i grać do upadłego. Jedynie pudełko będzie raczej ciężkie do skopiowania, ale na szczęście, nie jest ono konieczne do grania (choć świetnie wygląda na półce) ;)



Em Avatar
Em odpowiedział w temacie: #5895 2011/02/13 19:00
Plei, spróbuj parę razy zagrać dokładnie takimi samymi przeciwnikami, od kostek jednak wiele zależy. Poza tym z tymi postaciami jest trochę jak w grze 'papier, kamień, nożyczki' - ktoś może być beznadziejny w starciu z jednym przeciwnikiem, a innego z kolei od razu przerobi na miazgę. Dla mnie wiele potyczek było totalnym zaskoczeniem - taka Yuffie na przykład ma świetne karty, ale nigdy nie udało mi się nią wygrać :P

Generalnie, bardzo polecamy wersję mieszaną. Przed grą sortujemy wszystkie karty, dzieląc je na postacie, inspiracje, bronie, obronę i specjalne, a potem obydwaj gracze losują po jednej karcie z każdej kategorii. Daje to prawdziwą mieszankę wybuchową i jest przy tym sporo śmiechu :) Tylko czemu zawsze dostaję kartę 'Prawiczek'? :P
Pleiades Avatar
Pleiades odpowiedział w temacie: #5894 2011/02/13 18:47
A ja muszę powiedzieć, że w zeszłym tygodniu wzięłam, wydrukowałam całość tak "na roboczo", na zwykłej czarno-białej ledwie zipiącej mojej drukarce, powycinaliśmy karty (z tym było chyba najwięcej roboty, ponad godzina dłubania..) i pograliśmy sobie.
Gra się fajnie, chociaż jest to tak wszystko strasznie skomplikowane, że chwilami zupełnie się gubiłam, co i jak. Paru rzeczy, nawet mimo instrukcji, zupełnie nie kapujemy i czasami idą nam wolno rundy, bo zastanawiamy się przez dłuższy moment, co w ogóle mamy robić.
No i cały czas wydaje mi się, że karty nie są zbytnio zbalansowane. Niektóre postacie wymiatają, inne ledwie bronić się mogą, a ataki nie robią prawie wrażenia na przeciwniku. Mogłabym dawać kilka przykładów, że nawet nie zdążyłam ustawić się dobrze i zaatakowac, a już było po mnie, bo przeciwnik miał po prostu tak mocne karty, że załatwiał mnie w dwóch rundach.

Ale ogólnie git i jeszcze sobie pewnie z mężem pogramy :)
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5891 2011/02/13 11:58
Karty z postaciami "Dziesiątki" powstaną. Tyle mogę powiedzieć. Kiedy, nie wiem, bo obecnie pochłania mnie kilka innych zaniedbanych projektów.
Em Avatar
Em odpowiedział w temacie: #5881 2011/02/12 22:36
Będą, nie bój. Już my tam twórcę urobimy :lol:
zeus953 Avatar
zeus953 odpowiedział w temacie: #5880 2011/02/12 20:14
Też chciałbym żeby dodano postacie z FF X (tym bardziej że to moja ulubiona część).
Także chciałem się zapytać czy postacie z tej części będą dodane...:P
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5736 2011/01/26 07:04
Dzięki :)
Ani się waż rezygnować z planów stworzenia własnej karcianki. Im więcej takich inicjatyw, tym lepiej dla środowiska fanów, bo mogą na kolejne sposoby nurzać się w swoich zainteresowaniach, a i dla autora to świetna zabawa i pompowanie kreatywności.

Red XIII i Cait Sith to świadome pominięcia. Chciałem, żeby było humanoidalnie i poważniej. Łatwiej też w ten sposób było trzymać się schematu kart: Postać, Broń, Inspiracja, Obrona i Specjalna. O ile Reda da się jeszcze wpasować w te założenia, o tyle Cait Sith...

*TRYB PRZEPRASZANIA FANÓW ON*

... to dla mnie zupełna porażka. Jakąż toto może mieć Inspirację, skoro nawet nie jest żywe i klika się na niego pilotem z daleka? Trąbka, jako broń? :blink: Nie, dzięki. Miało być poważnie. I jeszcze ta koronka na głowie...

*TRYB PRZEPRASZANIA FANÓW OFF*

Co do poprawek, to owszem, gra może sobie wisieć na serwerze i zauważone błędy czy uwagi graczy mogą spływać w miarę upływu czasu. Chciałbym to jednak ubrać w jakieś ramy, uporządkować, żeby zainteresowani nie musieli co chwilę ściągać kolejnej uaktualnionej wersji. Ktoś sobie kiedyś tam druknie, a tu znowu poprawki.
Dobrze by też było, żeby istniała jedna wersja wzorów kart dla wszystkich. Oczywiście, każdy zrobi jak będzie chciał, ale powstanie straszny bałagan, kiedy wskutek wprowadzanych co chwilę poprawek równocześnie zaistnieje 10 różnych wersji Sephirotha. Jak tu dalej mieć kontrolę nad rozwojem gry? Jak interpretować zasady, które muszą być jednoznaczne? Tego chcę uniknąć.
jutsu2 odpowiedział w temacie: #5734 2011/01/26 03:09
No i w końcu nie napisałem...
Wielki szacun za twą pracę. Niestety nie mogę za dużo powiedzieć o twoich kartach, bo ani nie wydrukowane ani nie przeczytana instrukcja. Ale muszę przyznać iż myślałem nad karcianką (akurat z FF) ale teraz nie ma sensu nic zaczynać kiedy już jest gotowe. Instrukcję próbowałem przeczytać, ale oczy mi się zamykały a to z powodu pracy. Karty widziałem i robią ogromne wrażenie.

W dissidi brakuje właśnie tego, każdej postaci. A tutaj mamy prawie każdą! (Brakuje mi RedaXIII i CaintSitha) Mnóstwo postaci to niewątpliwy atut.
Bardzo ubolewam nad tym, że nie mogę tego wypróbować, bo mnie korci i to bardzo. Cieszę się że chcesz usiąść jeszcze nad dalszymi częściami. Być może, będzie mi dane nanieść jakieś uwagi względem kart z FFX teraz jednak nie mam tej możliwości. Ale powiem Ci. że spokojnie możesz robić kolejne karty. ;)
W necie jest mnóstwo gierek online. Znam jedną która jest w przeglądarce, są tam walki postaci i gra w nią tysiące osób. Co jakiś czas wprowadzają poprawki w postaciach, więc na twoim miejscu bym się tym nie przejmował. Jak się coś zauważy to się powie, i gracze albo uznają to za potrzebne i zmienią na nową poprawioną kartę, albo będą grać po staremu. To wymaga czasu, ale według mnie nie ma sensu czekać na ciągłe uwagi co do poprawiania. Owszem testy są ważne, ale gdy już i one miną można spokojnie robić dalej :) A jak projekt się rozszerzy to będziesz miał więcej odbiorców i więcej osób, które sprawdzą tę grę.
Bardzo Ci dziękuję, że zgodziłeś się to wrzucić do neta, wiadomo w necie wszystko rozkradają. Mam nadzieję, że twojej pracy to nie spotka.
Chętnie bym już coś napisał, ale to musi poczekać, mam nadzieję że nie długo.
audion Avatar
audion odpowiedział w temacie: #5717 2011/01/22 10:38

a i tak rozwinę projekt, przynajmniej o FF X, tylko kwestia tego czy zrobię to poza netem dla paru osób (Emoonia, Colly, Pleia) czy są może inni zainteresowani?

Ja też jestem zainteresowany, choć wydaje mi się, że jeśli już wykonasz taką pracę, to kwestia tego czy roześlesz to paru osobom, czy udostępnisz publicznie jest mało istotna. Wszak wykonanie zarówno dla jednej osoby, jak i tysięcy, kosztuje Ciebie tyle samo wysiłku, a wstydzić się nie masz czego :) .

Może być miodowy "Ciechan"?

A tego jeszcze nie próbowałem. Ciekawe czy w toruńskim świecie piwa to mają?
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5716 2011/01/21 21:04
Żeby nie było, że na was wsiadam, bo tak to mogło w necie zabrzmieć... :P

Nie szukam lansu, ani nie dopraszam się peanów na moją cześć. Całkowicie też rozumiem kwestie wydatków i życia codziennego. Tym bardziej, że "towar" był niezamówiony i pierwotnie nie miał się tutaj ukazać.
Chodzi mi natomiast o garść opinii, do wydania których nie trzeba wiele czasu i wysiłku. Choćby o sprawy typu: czy karty wam się podobają, czy są czytelne, czy instrukcja brzmi jasno? A może ktoś był twardy i w celu przetestowania mechaniki pociął trochę papieru w kratkę, przepisał tekst kilku kart i sprawdził? Coś takiego...
To pomaga w produkcji. No, chyba że to taka straszna kupa, że szkoda klawiatury, ale wtedy też chciałbym to wiedzieć.

Ja i tak rozwinę projekt, przynajmniej o FF X, tylko kwestia tego czy zrobię to poza netem dla paru osób (Emoonia, Colly, Pleia) czy są może inni zainteresowani? A jeśli tak, to wolą odebrać gotowe rozwiązania czy uczestniczyć w procesie produkcyjnym (sugestie, uwagi)?

No, dobra, dosyć tego klepania. Stuknę się z tobą kufelkiem, audion, bo zaschło :laugh: Może być miodowy "Ciechan"?

Peace & Love
audion Avatar
audion odpowiedział w temacie: #5715 2011/01/21 19:12
Ja nie bardzo się wypowiadałem, bo po zassaniu brak czasu i obecnie towarzystwa do pogrania. Jak najbardziej pełen szacun dla twej pracy, a bądź pewny, że każda praca dostaje odzew od co najwyżej kilku osób. Wiem to na przykładzie moich fanfików. Lepsze jednak trzy osoby, którym się podoba, niż ich brak, przynajmniej wiesz dla kogo robisz. Rozchmurz się zatem i czuj się dowartościowany tyloma pobraniami, gdyż ja widząc blisko 2000 odsłon swoich wypocin, zdaję sobie sprawę i przeczytanych jest z tego może 100, a reszta zajrzała i przeraziła się ilością tekstu i to po ponad roku, a Twoje dzieło dopiero co zagościło. Możesz być zatem dumny ze swego sukcesu. Twoje zdrówko (wychyla duży łyk dębowego) :D .
Pleiades Avatar
Pleiades odpowiedział w temacie: #5714 2011/01/21 18:41
@Wilk, ja przyznam szczerze że nie mam teraz po prostu ani mozliwości aby pieniędzy, aby to wydrukować. Karty już w pierwszej 'edycji', jak tylko je ujrzałam, bardzo mi się spodobały. Chętnie widziałabym rozszerzenie zestawu o inne FF-y, ale na razie w praktyce jeszcze nie wiem, jak się sprawdza ta karcianka, bo nie grałam. W planach mam przynajmniej do maja do zlotu IW zmobilizować się i wydrukować, aby na zlocie przedstawić szerszemu gronu tę grę - i tym samym zainteresować większą ilość osób. Może wtedy coś się bardziej "ruszy"?
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5711 2011/01/21 07:04
Projekt Final Fantasy - Arena wygląda już na domknięty, a karty przeszły ostateczną korektę. Więcej zmian nie przewiduję, tym bardziej, że nie mam żadnych sygnałów od was, odbiorców.
W związku z tym:

Czy gra kogokolwiek interesuje? Minęły dwa tygodnie, zassaliście ją ponad 60 razy, ale chyba płonne moje nadzieje na to, żeby się ktoś jeszcze odezwał na jej temat.
Trudno robić coś dobrze dla kogoś, kiedy jedyną reakcją tego kogoś jest milczenie.

Miałem w planach dokooptowanie postaci z FF X, ale wolę wiedzieć, na czym stoję, zanim się napracuję.
Em Avatar
Em odpowiedział w temacie: #5683 2011/01/18 13:41
Parę kart uległo zmianie. Największą dietę przeszedł Sephiroth (chlip, chlip), jeszcze go nie testowaliśmy, ale został nieco osłabiony. Małe cięcia otrzymali Laguna, Quistis i Selphie, jest też parę kosmetycznych zmian. Nowe karty są już podmienione. Jeżeli jeszcze nie drukowaliście zestawu, to po prostu ściągnijcie paczkę na nowo. Jeżeli ktoś już drukował (jest ktoś taki?), niech napisze, damy znać, co jest do podmiany.

Aha, i po wielu testach chcę tylko napisać, że różowa wstążka miażdży ;)
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5662 2011/01/13 07:21
Laguna i Sephiroth pójdą do skrócenia.
Pierwszemu zbyt łatwo jest wykonywać w rundzie dwa ataki całkiem niezłą bronią i jeszcze plus do Żywotności, jak się dobrze kostki poturlają. Tekst postaci do zmiany.
Drugi to w ogóle jest hardkor. Samo pokonanie go jest na granicy możliwości wielu postaci, i to jak rzuty będą łaskawe. Poza tym, nawet jeżeli będzie pokonany, to chyba tylko na punkty. Ubić drania jest cudem.
Należy go odchudzić, przy czym i tak będzie trochę lepszy od reszty, żeby było "klimatycznie".

Edea, Ultimecja...
Nie mam sensownych pomysłów, jak zaprosić obie panie do gry. Przydałaby im się broń nieco bardziej materialna, niż magia, bo co do magii, to zostawiłem sobie w zasadach furtkę do ewentualnego dodania magii, jako nowego rodzaju karty (limity, może summony itp.). Każda postać miałaby wtedy 6 kart, spośród których gracz wybierałby 5 do gry.
Choć może ten Blizzard Palm by się nadawał...
Poza tym, pani Kramer nie bardzo była sobą podczas całej zadymy i nie wiem czy zgrabnie to ujmę na pięciu kartach. O ile w przypadku Rinoi mogłem ten aspekt pominąć, to tutaj trzeba to oddać.
No i sam charakter postaci - raczej przywódczyni, posługująca się poplecznikami, niż angażująca się osobiście, ale tu mogę się mylić, bom przecież fajnalowy ignorant.
Ultimecja musiałaby manipulować porządkiem rozgrywania rund/tur, bo nie wyobrażam sobie inaczej :)
Ewentualnie odbierać przeciwnikowi Szybkość. Albo...
Sprawa jest otwarta.

Co do rozbudowy systemu o dalsze postacie...
FF IX nie bardzo pasuje ze swym baśniowo-średniowiecznym światem. Plan mój był taki, żeby utrzymać bardziej poważną i bardziej technologiczną konwencję.
FF X jest w porządku, a zresztą admini i tak zmuszą mnie do jej adaptacji, więc nie ma o czym mówić :)
Dalej pewnie też.

Najpierw chciałbym jednak zamknąć bieżący projekt, to jest wysłuchać ewentualnych opinii, dotestować karty i dokonać ostatecznych korekt, zanim zabrałbym się do dalszej pracy.

I uwaga:
Jestem tylko jakimś tam twórcą-koordynatorem całej sprawy. Jeżeli gra dostarcza komuś zabawy, to cieszę się, i mimo że nie jestem fanem FF, ani nie bardzo znam się na zagadnieniu, to chcę tworzyć więcej i to wy, jako odbiorcy, macie ostateczny głos co do kształtu i wizerunku gry. Nawet, jeżeli ja sam nie zgadzam się z tym czy owym.
Bo to dla was.
Em Avatar
Em odpowiedział w temacie: #5650 2011/01/11 08:15
Tak, karty Edei trochę nam brakuje. Ale nic straconego, kiedyś można ją dorobić :) Nie wiem, jak z Ultimecją, w jej przypadku za wiele wymyślić nie można, chyba, że będzie kompresować czas i chodzić na siku :P Co do dziewiątki, to też mam trochę wątpliwości (wyobrażacie sobie walkę Quiny z Sephem? :P), ale dziesiątkowy zestaw wygląda całkiem realnie. Usiedliśmy nawet wczoraj i pospisywaliśmy parę pomysłów odnośnie postaci.

Seph istotnie jest nieco przeładowany, ale w zasadzie to samo można powiedzieć o Seiferze i Lagunie, a i parę innych postaci ma sporo bonusów, które można ciekawie wykorzystać. My ostatnio gramy systemem mieszanym, czyli losujemy osobno po każdej karcie. Zabawnie wygląda Squall z różową wstążką i Vincent z nunchaku ;)

Aha, i strasznie bym chciała, żeby na którejś karcie był moogle :kiss: Jedyne, co mi pasuje, to Eiko z FFIX, więc... może...? ;)
Pleiades Avatar
Pleiades odpowiedział w temacie: #5649 2011/01/11 07:13
Miałam napisać już wczoraj, ale mi posta dwa razy wcięło przed wysłaniem; może dzisiaj się uda.

Vilcus, nie masz za co dziękować, moja pomoc to taka drobnostka w porównaniu z pracą, jaką włozyłeś w tworzenie tych kart ;>Te karty sa tak śliczne, że dosłownie wymiękam na ich widok ^^
Naprawdę, dzieło imponujące, bardzo się cieszę, że udało Ci się je zrobić w tak fantastyczny sposób. Sama sobie chętnie wydrukuję, ale chyba nie w najbliższym czasie. Za to bardzo chętnie zagram z Wami podczas mojej wizyty w Krakowie (za kilka miesięcy planuję jakąś podróż).

Przed świętami zastanawiałam się, jak Ci poszło robienie prezentu, ale nie miałam czasu napisać; dopiero później po świętach w rozmowie z Emoonią dowiedziałam się, że Ci się udało :) Bardzo się ucieszyłam i dopiero wtedy przyznałam, że o prezencie wiedziałam od listopada i niecnie spiskowałam z Tobą za plecami Emki i Robina :>
Cieszę się też bardzo, że pozwoliłeś na publikację tych kart, tak że wszyscy będą mogli wydrukować je i zagrać. Wielkie dzięki za ten prezent dla nas wszystkich! :D

Edit: aha, była mowa w shoutboksie o tym, że karta Sefcia jest bardzo silna w porównaniu z innymi. Cóż, mogły być nawet i silniejsze karty, bowiem proponowałam Wilkowi uwzględnienie Edei i/lub Ultimecii, ale właśnei ze względu na ich moce ten pomysł póki co nie był uwzględniony.
Jednak liczę na to, że Vilcus wypuści kiedyś jakieś dodatki i czarownice też znajdą w nich miejsce. Rozszerzyłabym też w przyszłości zestaw o inne cześci Final Fantasy - musimy kiedyś omówić ten pomysł :) Dodałabym parę indywiduów z FF9 i FF10, a nawet z XIII ;> Jak Wilkowi będzie się chciało, to mżemy nad tym popracować.
Vilcus Avatar
Vilcus odpowiedział w temacie: #5644 2011/01/09 20:29
Cześć

Gdyby ktoś znalazł trochę samozaparcia i stwierdził, że jednak zrobi sobie samoróbkę gry, to procedura maksymalnego ograniczenia kosztów jest następująca:

Wydruk kart.
Można na zwykłej atramentówce i typowym papierze biurowym (80 g/m2), ale raczej nie polecam. Karty są zbyt ciemne, ewentualne zamienniki tuszu zbyt niepewne, a papier się zwija. Sprawdzałem. Na fotograficznym też nie wychodzi najlepiej.
Koszt profesjonalnego, laserowego wydruku w punkcie usług poligraficznych, na świetnym papierze 250 g/m2 (satynowanym, odpornym na ścieranie) wynosi w okolicach 2,50 zł za stronę. Całość zamknęłaby się w 30 zł.

Plansza.
Spokojnie można ją sporządzić, rysując na większym arkuszu papieru siatkę 4 x 4 kwadraty (łączne wymiary 40 x 40 cm) lub wykorzystać w tym celu kraciasty koc czy obrus (u nas się świetnie taki sprawdza). Na pewno są też inne bezwydatkowe możliwości.

Kostki.
Naprawdę niezbędne są cztery kostki sześciościenne.
Czasem przydają się jedna czy dwie dodatkowe k6, jeżeli trzeba wykonać rzut trzema kostkami.
Kostkę żywiołów można stosować opcjonalnie. Jest ona tylko dodatkiem. Wystarczy wyciętymi symbolami okleić zwykłą k6.
Pozostałe (np. k10) służą do zaznaczania różnych współczynników i z powodzeniem może zastąpić je długopis z kartką czy jakiekolwiek żetony, guziki, monety itp.
Wszystko to groszowe sprawy.

I tyle w klimatach technicznych. Więcej nie potrzeba do pełnoprawnej gry.

*************************

Chcę oficjalnie i ciepło podziękować Pleiades za rady i podpowiedzi w czasie projektowania gry. Twoje uwagi pomogły mi uniknąć kilku sporych błędów, a także dzięki nim lepiej poznałem ogólną specyfikę Final Fantasy...

...tu ściszył głos, zezując na boki...

... i dzięki, Pleia, że nie sypnęłaś mnie przed obojgiem adminami, choć pewnie Emaus wlepił ci niezłą połajankę za tę konspirację :)
Stało się! Od dawna zapowiadany projekt, poświęcony serii Final Fantasy, wreszcie może ujrzeć światło dzienne. Po sporych problemach technicznych z dźwiękiem, grafiką i paroma innymi mój kanał na YouTube ostatecznie rusza pełną parą. Wciąż nie jest idealnie, jednak na tyle poprawnie, że moim zdaniem, nic nie stoi na przeszkodzie by regularnie zamieszczać na nim filmy.



Na kanale pojawiać się będą serie Let's Play (a raczej WoodPlay) ze wszystkich głównych części Final Fantasy, a także wszelkiej maści spin-offów i serii pobocznych. Oprócz tego, projekt ten będzie starał się wychodzić poza ramy FF, dlatego z czasem pojawią się również inne serie gier, początkowo skupione wokół starego, dobrego PSone.



DrewniaQ Avatar
DrewniaQ odpowiedział w temacie: #10575 2015/02/19 17:49

sarenka napisał: Hm, szkoda, że w pojedynkę - siła tych filmów leży w Waszych komentarzach i reakcjach. Fajnie się słucha tego dialogu :D


Nic nie jest jeszcze przesądzone. Fajnie, że dajesz znać. Będziemy mieć to na uwadze. :)
sarenka Avatar
sarenka odpowiedział w temacie: #10574 2015/02/19 16:41
Hm, szkoda, że w pojedynkę - siła tych filmów leży w Waszych komentarzach i reakcjach. Fajnie się słucha tego dialogu :D
DrewniaQ Avatar
DrewniaQ odpowiedział w temacie: #10573 2015/02/19 14:38
Nic nie zostało porzucone! Choć wiem, że aktualnie tak to niestety wygląda. Namnożyło się kilka spraw, które dość mocno utrudniają mi nagrywanie. Zmiany w pracy, które mocno odbijają się na trybie dnia. Do tego zarówno ja jak i Johnny często chorujemy i średnio uśmiecha mi się nagrywać wciąż kaszląc do mikrofonu.

No i wspomniana wcześniej zmiana pracy skutkuje tym, że Johnny i ja w zasadzie ciągle się mijamy w domu. Ona wraca z pracy, a ja idę do pracy. :P

WoodPlay na pewno wróci ale nie chcę tu obiecywać żadnego konkretnego terminu. Prawdopodobnie będzie to wymagało lekkiej zmiany formuły i będę musiał nagrywać w pojedynkę.

Ale dzięki, że pytasz. Przynajmniej wiem, że ktoś to ogląda. :D
sarenka Avatar
sarenka odpowiedział w temacie: #10571 2015/02/18 20:40
Drewniaq, porzuciłeś już woodplaya z FF8? Bo długo każesz czekać na nowy odcinek. Daj znać, kiedy można będzie spodziewać się kolejnych części.
DrewniaQ Avatar
DrewniaQ odpowiedział w temacie: #10515 2014/11/06 22:19
Dzięki za uznanie! :D

Final produkuje się na okrągło. Do tego właśnie zakończyłem pierwszą część Crasha, a wkrótce pojawi się coś zupełnie nowego. ;)
Pumex Avatar
Pumex odpowiedział w temacie: #10514 2014/11/06 19:55
Chcę WIĘCEJ I CZĘŚCIEJ !
Wciągneło mnie....
DrewniaQ Avatar
DrewniaQ odpowiedział w temacie: #10450 2014/08/02 23:31
Wiem, że na stronie jest paru grafików, więc normalnie bałbym się zamieścić grafikę swojego autorstwa, żeby nie zostać zmieszanym z błotem. Na szczęście grafikę przygotowała Johnny, a o jej kunszt się nie martwię. ;-)
Noel Kreiss Avatar
Noel Kreiss odpowiedział w temacie: #10449 2014/08/02 23:00
Piękne logo, DrewniaQ. Pochwała dla grafika się należy (ja bym tak ładnie nie potrafił :P ).
Ankh i DrewniaQ nie próżnują i znów dali o sobie znać. W Bibliotece znajdziecie kolejną rzecz ich autorstwa, a konkretnie... karty do Triple Triad :)



Siano Avatar
Siano odpowiedział w temacie: #5061 2010/04/26 17:21
Jaki tam drogi, z kolei. 4 piwka i jestem twój ;p
audion Avatar
audion odpowiedział w temacie: #5059 2010/04/26 10:18
DrewniaQ napisał:

Siano mój drogi.

Fail, to ja się czepiałem nie Siano, ale dzięki za wyjaśnienie. Teraz nie mam zastrzeżeń :) .
DrewniaQ Avatar
DrewniaQ odpowiedział w temacie: #5058 2010/04/26 10:00
Siano mój drogi. Odnośnie Dissidii to każda postać została powielona. Ale był to zabieg celowy i nie bez sensu. W Dissidii postacie przechodzą w tryb Ex (Kuja jest w Transie, Seph ma skrzydło, Squall ma Leonhearta itd. itp.). Dlatego też daliśmy wszystkie postacie "normalne" i drugi raz te same w ich formie wyższej (oczywiście te karty mają dużo silniejsze wartości niż karty z "pierwotnymi" formami postaci). Wartości kart Dissidiowych tworzyłem ja, według stworzonego przeze mnie systemu. Karty Chaosa i Cosmos specjalnie zrobiłem aż za silne. W końcu są to bogowie i ich wartości przewyższają wszystkie pozostałe karty. Mają wiec raczej wymiar kolekcjonerski, bo do grania są po prostu za dobre ;).

Jako ciekawostkę dodam, że karta Squalla z Leonheartem ma identyczne wartości co karta Squalla z oryginalnego Triple Triad, a karta Ulki z Griverem ma te same wartości co karta Rinoi ;).
audion Avatar
audion odpowiedział w temacie: #5057 2010/04/26 09:17
Siano nie wątpię żebyś mnie ograł, bo przy regułach z kapsuły ratunkowej miałem duże problemy. Jednak pewnie karty by nam zabrali ze względu na zakaz gier hazardowych ;) . Do tego chyba sobie nie wyobrażasz, że po trzech koncertach poprzedzających będę w stanie utrzymać w ręku cokolwiek :) .
Siano Avatar
Siano odpowiedział w temacie: #5056 2010/04/26 06:16
Bierz na Bemowo, to cię orżnę przed samą Metalliką ;p
audion Avatar
audion odpowiedział w temacie: #5055 2010/04/25 22:46
Karty przejrzałem. Fajnie wyglądają, ale w moim przypadku mają jeden poważny feler, otóż nie mam z kim grać.
Przyznam, że oryginalny Tiamat podobał mi się bardziej, ale to mały szczegół, natomiast nie wiem czy do końca potrzebne było powielanie niektórych postaci. O ile dobrze zauważyłem, to Seph jest przynajmniej dwa razy, podobnie Cloud, bodaj Kuja też (choć mogłem coś przeoczyć, bo szybko przeglądałem). Oczywiście to moja audionowa czepliwość, bo generalnie to widać, że włożyliście w to wiele serca i pracy.

Dzię-ku-je-my:).
lena163 Avatar
lena163 odpowiedział w temacie: #5053 2010/04/25 19:29
Ja się też dołączam do zachwytów Plei i dziękuję kupę dobrej roboty :D Takiej kolekcji z pewnością nigdzie nie ma :) Ja już wczoraj chciałam wejść ale ciągle się męczę z wirusem którego myślałam że usunęłam :P
Pleiades Avatar
Pleiades odpowiedział w temacie: #5052 2010/04/25 09:31
Hej, bez przesady, no nie obrażajcie się; było późno, poza tym jest weekend, nikt pewnie na Balamb nie zaglądał ;)

Ja sobie dzisiaj zajrzałam i karty zobaczyłam. No, no, muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem, wyszły bardzo fajnie. Super, że wersja już gotowa do druku, teraz tylko wziąć porządny papier i drukarkę i można je mieć pięknie wydrukowane :) Bardzo ładne są te dodatkowe karty z Dissidii, pasują stylem jak ulał. Widać, że się nad tym napracowaliście. Będzie w co grać na zlotach :D
Ankh Avatar
Ankh odpowiedział w temacie: #5051 2010/04/25 00:05
nikt jeszcze tego nie skomentował, no aż mi przykro :(
Donacja Discord

Kto jest online

Odwiedza nas 141 gości oraz 0 użytkowników.

Nowy poziom!

  • lena163 za 3 dni awansuje na nowy poziom! (35)
  • Em za 4 dni awansuje na nowy poziom! (34)
  • kev121pl za 6 dni awansuje na nowy poziom! (23)
  • MIETEK154 za 6 dni awansuje na nowy poziom! (33)
  • Przemko87 za 7 dni awansuje na nowy poziom! (33)
  • 19kefir11 za 9 dni awansuje na nowy poziom! (29)