Pomoc techniczna

Nasze projekty

Jeżeli chcesz pograć w spolszczone Final Fantasy VIII na PSP, ale nie masz wystarczająco pojemnej karty, by pomieścić na niej ponad 2 GB, ten poradnik jest dla Ciebie. Oto pełna instrukcja, jak przerobić FF8PL na 4 obrazy do PSP.

Co będzie nam potrzebne:
- spolszczone już obrazy Final Fantasy VIII PSX
- konsolę, która umożliwi nam granie w kopie zapasowe gier


1. Pobieramy plik PSX2PSP_v1.4.2 i wypakowujemy go.
2. Klikamy na PSX2PSP.exe i gdy wyskoczy nam okienko:


3. Wybieramy "Theme Mode" i klikamy "Ok".

4. Teraz powinniśmy zobaczyć okienko programu:


5. Klikamy na "Options", a następnie klikamy na zakładkę "Folders":


6. W "Default output ISO/PBP folder" wprowadzamy lokalizację folderu, w którym po skończeniu konwertowania znajdziemy naszą grę. Należy pamiętać, że każda płyta powina być w innym folderze.

7. Teraz przechodzimy do zakładki o nazwie "Patches":


8. Wybieramy profilaktycznie wszystkie fixy (gdy nie miałem zaznaczonych wszystkich, to na intrze gry się zawieszało, a gdy wybieramy wszystkie fixy, to mamy tylko delikatnie podniesiony obraz, ale nie ucina nam grafiki).

9. Klikamy "Save".

10. Następnie klikamy "Convert menu":

11. W "ISO/PBP File:" szukamy naszego spolszczonego obrazu płyty FF VIII (najpierw tylko 1. płyta, później każdy obraz po kolei).

12. Następnie w "Game title" i "Save title" wpisujemy naszą nazwę gry (tj. "Final Fantasy VIII PL").

13. W "Game ID" i "Save ID" wpisujemy "SLES02080" (UWAGA!!! KAŻDY OBRAZ PŁYTY MUSI MIEĆ TEN SAM "GAME ID" I "SAVE ID"!!!).

14. Zaznaczamy "Apply patches".

15. Teraz klikamy na "Customize PBP":


16. W "Icon Image" szukamy obrazek który będzie ikonką naszej gry w XMB. Ikonka dla polskiej wersji, zrobiona przez CosmoFF, jest tu (można śmiało kliknąć na nią prawym przyciskiem myszki i zapisać na dysku):

17. W "Background image" wybieramy tło naszej gry w XMB (ROZDZIELCZOŚĆ TŁA MUSI BYĆ 480x272).
Grafika tła dla polskiej wersji, zrobiona przez CosmoFF, jest tu (jw.):

18. Znowu klikamy na "Convert Menu" i teraz klikamy "Convert":

19. Gdy gra już nam się przekonwertuje, kopiujemy ją do x:\PSP\GAME gdzie x to literka waszej karty pamięci.


Miłego grania! ;)



daniel1c odpowiedział w temacie: #10741 2016/03/17 06:51
tak właśnie to zrobiłem jak gierka chodzi na emulatorze to bez problemów jakieś info to na mój e-mail
[attachment:2]Xenogears.txt[/attachment]
Robsons odpowiedział w temacie: #10660 2015/07/26 18:09
Witam czy tym programem da się tak samo przerobić Xenogears
Poniżej można przeczytać o chyba wszystkich błędach, jakie się Wam przydarzyły podczas instalacji spolszczenia, oczywiście wraz z rozwiązaniem problemów.
1. Okno cmd.exe wyskakuje, lecz pokazuje się w nim napis "Znak zachęty wiersza polecenia został wyłączony przez administratora.", wskutek czego spolszczenie się nie instaluje.
Odpowiedź: Jeżeli nie masz uprawnień administratora na komputerze, a administratora zablokował "znak zachęty", to spolszczenia nie zainstalujesz. Jeżeli masz uprawnienia administratora na tym komputerze i nadal ten błąd wyskakuje, to oznacza, że albo system Windows się popsuł, albo to efekt działania jednego z trojanów/wirusów. Pozostaje tylko reinstalacja systemu.

2. Okno cmd.exe wyskakuje, lecz pokazują się w nim informacje typu "FSfile must be file and exist" oraz "error reading ..\data\field.fs", przez co spolszczenie nie instaluje tłumaczenia dialogów w grze.
Odpowiedź: Gra jest zainstalowana w opcji niepełnej instalacji. Aby instalator działał poprawnie, potrzebna jest pełna instalacja gry.

3. W oknie cmd.exe pojawia się informacja "Nazwa 'ff8fs' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy". Spolszczenie się nie instaluje.
Odpowiedź: Podobnie jak w pkt. 1, wygląda na to, że trojan, wirus lub sam Windows, popsuł część systemu operacyjnego. Potrzebna tu będzie reinstalacja systemu.

4. Po instalacji spolszczenia mam filmy w lustrzanym odbiciu i/lub do góry nogami! Co robić?
Odpowiedź: W Bibliotece znajduje się do ściągnięcia plik EAX. Pobierz go, wypakuj i uruchom program EAXUnified.exe (oraz wykonaj całą instalację), a plik DLL wrzuć do folderu z zainstalowaną grą. Powinno zadziałać.

5. Po instalacji spolszczenia, w pliku FF8Config.exe nie ma opcji "Renderer Programowy", przez co mam brzydkie, czarne kwadraty/paski w trakcie gry. Co robić?
Odpowiedź: Opcja jest, nie zniknęła, tylko na niektórych konfiguracjach się nie wyświetla podczas rozwijania. Aby ją włączyć, należy kliknąć na pole z nazwą do wyboru i nacisnąć strzałkę w górę/dół, a opcja renderera programowego się pojawi.

6. Brakuje mi polskiej czcionki w grze.
Odpowiedź: Aby w grze pojawiły się polskie znaki, w pliku FF8Config.exe, w zakładce Grafika, należy zaznaczyć opcję "Wysoka rozdzielczość czcionki".

7. Nie mam przetłumaczonej gry w karty ani punktów czerpania czarów. Dlaczego?
Odpowiedź: Podczas instalacji spolszczenia musiał wyskoczyć jakiś błąd. Zainstaluj je ponownie, ewentualnie najpierw zainstaluj również ponownie grę. Problem powinien zniknąć.

8. Gra w różnych miejscach wykonuje nieprawidłową operację i się wyłącza. Spolszczenie było instalowane na wersji innej, niż angielska.
Odpowiedź: Napisz do mnie, lub na forum, w jakim miejscu się to zdarza. Skontaktuję się i zapytam oraz poproszę o kilka rzeczy, a opublikuję patcha do tej konkretnej wersji językowej gry.

Donacja Discord

Kto jest online

Odwiedza nas 64 gości oraz 1 użytkownik.

  • dragon78

Nowy poziom!

  • emmanuelle38 awansuje dziś na nowy poziom! (36)
  • Martins awansuje dziś na nowy poziom! (35)
  • mrots awansuje dziś na nowy poziom! (40)
  • Irvine awansuje jutro na nowy poziom! (25)
  • audion za 5 dni awansuje na nowy poziom! (49)
  • bezimienny82 za 9 dni awansuje na nowy poziom! (37)
  • LPDawid za 10 dni awansuje na nowy poziom! (28)
  • Yuna za 10 dni awansuje na nowy poziom! (27)
  • yxam za 10 dni awansuje na nowy poziom! (33)